TAVOLA

08 maart, 2022

De Gouden Tavola-wedstrijd wordt elke 2 jaar georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs voor fijne en verse voeding in Kortrijk Xpo. Tavola vindt sinds 1982 plaats en viert dit jaar haar 20e editie. De beurs verwelkomt telkens een 17.000tal professionelen uit meer dan 30 landen, die actief zijn in retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties. Hiermee behoort Tavola tot de mooiste voedingsbeurzen van het Europese vasteland. De uitreiking van de Gouden Tavola is zonder twijfel één van de blikvangers van de vakbeurs.

Innovatie is en blijft een doorslaggevend element bij de Gouden Tavola. Die vernieuwing manifesteert zich op veel verschillende vlakken: compleet nieuwe producten, andere gebruiksmomenten, originele toepassingen, nieuwe doelgroepen …

“Het blijft iedere editie spannend uitkijken naar de inschrijvingen voor deze wedstrijd. Welke hedendaagse trends weerspiegelen zich bij de ingeschreven producten? Een heel fijne vaststelling: bedrijven zetten voluit in op innovatie. Voor de Gouden Tavola 2022 meldden zich maar liefst 68 bedrijven aan met in totaal 92 producten. Naar goede gewoonte krijgt de professionele jury van deze wedstrijd een ‘serieuze boterham’ voorgeschoteld en dat was dit jaar niet anders. Het verloop en het concept van de wedstrijd bleven ongewijzigd. In Covid-tijden en na de verschuiving van de editie in 2020 was het dan ook een verademing om terug op een ‘normale’ manier te werk te kunnen gaan. Het was heel fijn te ervaren dat het Tavola-team heel erg welkom was bij alle juryleden”, bevestigt Isabelle Fruy van Kortrijk Xpo. 

STRENGE SELECTIE met 2 juryrondes
De wedstrijd Gouden Tavola verloopt in 2 fasen. In eerste instantie beoordelen minstens 3 verschillende aankopers het aspect innovatie op basis van een argumentatie en een productstaal. Daarna volgt een grondige jurering met tasting, waarbij alle facetten van het product of concept nauwgezet worden geëvalueerd. Na de eerste screening mochten 62 producten verder meedingen naar de felbegeerde Gouden Tavola.

De finale jury bestaat uit aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, product- en merkontwikkeling en leden van de vakpers. Voor de finale jurering 2022 mocht Tavola een beroep doen op het professionele oordeel en de enthousiaste medewerking van: Thierry Cattoir – Remarkable & voorzitter van de jury, Rosario Butera – Belgocatering, Regis d’Haenens – Compass Group, Dirk De Schrijver, Peter Coucquyt – Foodpairing, Remi Gautier – Auchan, Mieke Koch – Slagerij Aula, Anne Françoise Laurent – Delitraiteur, Pieter Meeuwesen – Sligro, Bérénice Orban – Rob The Gourmets’ Market, Jonny Peeters – ISS Catering, Jan Prinsen – Belgian Fresh Food Institute, Jeroen Vaes – Colruyt, Sven Van De Voorde – Delhaize Belgium, Luc Van der Rasieren – Sligro/ISPC, Luc Van Rensbergen – Koresto, Stefan Van Rompaey – RetailDetail en Eldrid Vindevogel – Cru.  

Zij bepaalden in 4 rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en de genomineerden. Niet enkel smaak was hierbij doorslaggevend, ook onder meer criteria zoals innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid speelden een rol tijdens de jurering.

4 CATEGORIEËN
Voeding komt via verschillende kanalen op ons bord terecht. In elk verkoopkanaal zijn de criteria voor vernieuwing verschillend. Een supermarkt hanteert andere maatstaven dan bv. een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hier rekening mee en deelt de wedstrijd op in 4 verschillende categorieën, namelijk Delicatessen, Retail, Foodservice en Traiteur/Traditionele Bediening. Dat vertaalt zich uiteraard in wie met de prijzen gaat lopen!

14 LAUREATEN: 4 winnaars en 10 genomineerden
Binnenkort worden diverse sterke nieuwe producten gelanceerd. De 14 laureaten zijn immers stuk voor stuk absolute nieuwigheden die de consument via verschillende kanalen bereiken. Bij de Gouden Tavola Delicatessen is dat via de delicatessenzaak. De winnaar en genomineerden van de Gouden Tavola Retail zullen via zelfbediening in de supermarkt worden aangeboden. De Gouden Tavola Foodservice heeft betrekking op producten voor het foodservicekanaal die ofwel kant-en-klaar worden, ofwel nog bereid ofwel verder bewerkt worden. Tot slot zullen de laureaten van de Gouden Tavola Traiteur/Traditionele Bediening worden in bediening aan de consument aangeboden bij bv. de slager, traiteur of in de koeltoonbank van de supermarkt.

Alle producten, die de tweede juryronde bereikten, worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla en vormen voor de bezoekers dé perfecte uitvalsbasis om de beste nieuwigheden van de beurs te ontdekken. In hall 5 worden alle winnaars en laureaten voorgesteld en kunnen de bezoekers deze proeven. Bezoekers van de vakbeurs kunnen hun stem uitbrengen op één van deze bekroonde producten. Het product met de hoogste bezoekerswaardering ontvangt na afloop van Tavola 2022 de Gouden Tavola Publieksprijs.

Print deze pagina

Newsletter