Spanje viert vandaag de werelddag van de tapa !

23 juli, 2020

23/07/2020 De Werelddag van de Tapa, lofprijzing voor de gastronomie in miniatuur, wordt dit jaar op 23 juli gevierd over de hele wereld.

Normaal gezien wordt die dag steeds elke derde donderdag van juni gevierd, maar dit jaar wordt het uitzonderlijk later gehouden vanwege de coronacrisis.

Die dag is het de bedoeling om de tapa in de kijker te stellen om verschillende redenen: omdat het een teken is van de identiteit van Spanje, omdat het woord "tapa" in de voornaamste talen herkend wordt en omdat de tapa voortdurend vernieuwd wordt.

Er bestaan namelijk een heel groot aantal tapazaken van hoge kwaliteit die heel authentiek zijn. Spanje en gastronomie.

De Spaanse keuken is de afgelopen jaren aanzienlijk populairder geworden en werd één van de belangrijkste ter wereld, dankzij innovatieve genieën.

Maar typisch Spaans eten bestaat echter uit recepten die honderden jaren oud zijn, gebaseerd op het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden producten. Elke regio van Spanje heeft zijn eigen gerechten en unieke smaken. 2 Al in de jaren 90 ontstond er een groep van innovatieve chef-koks, die de kenmerkende keuken ontwikkelden en Spanje op de voorgrond van de gastronomie plaatsten. El Bulli, met zijn geweldige Ferrán Adriá, werd lang beschouwd als het beste restaurant ter wereld. Gevolgd door de gebroeders Roca, met hun El Celler en een grote groep chefs die hun waarde willen laten zien: 216 restaurants hebben een Michelinster en 11 hebben de hoogste onderscheiding.

Deze interesse in koken heeft zich verspreid naar een groot deel van de Spanjaarden, die geweldige chef-koks willen worden: kookprogramma's op televisie, voor volwassenen en ook voor kinderen, hebben een revolutie teweeggebracht in de gastronomie.

Het belang van gastronomie ligt ook in het onderwijs: de grootste vertegenwoordiger is de oprichting van het Baskische Culinaire Centrum, een universiteit en innovatiecentrum in de gastronomie, gevestigd in een avant-gardistisch gebouw, ontworpen door de Vaumm-studio. Architectuur en gastronomie gaan in Spanje hand in hand. Veel van onze wijnmakerijen hebben echte wijnkathedralen gebouwd, met projecten van 's werelds meest gerenommeerde architecten: Frank Gehry, Zaha Zahid, Norman Foster of Santiago Calatrava.

Het is heel gemakkelijk om deze plaatsen te vinden door een bezoek te brengen aan één van de 24 gecertificeerde wijnroutes verspreid over heel Spanje en dit doorheen streken met oorsprongsbenaming. Een brede waaier aan mogelijkheden om te genieten van de kwaliteit van onze Spaanse producten.

Een goede keuken is enkel mogelijk dankzij goede producten en Spanje is een wereldspeler op het vlak van landbouwproducten: wijn, olijfolie, ham, kazen, tuinbouwproducten, groenten,… Ons mediterraan dieet behoort tot het UNESCO Immaterieel Werelderfgoed. Gastronomie en toerisme zijn nauw met elkaar verbonden, niet alleen in Spanje, maar ook op Europees niveau. En er zijn op dit gebied veel initiatieven ontstaan. In het Spaanse geval is het vermelden waard van de oprichting Saborea España of Tasting Spain www.tastingspain.es, een vereniging die toeristische bestemmingen groepeert en waarbij de Spaanse gastronomie de belangrijkste toeristische attractie is.

De bestemmingen zijn namelijk A Coruña, Badajoz, Cambrils, Ciudad Real, Dénia, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, León, Logroño, Madrid, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Segovia, Sevilla, Tenerife, Tudela, Valencia, Valladolid, Viñaroz, Zaragoza. Deze vereniging lanceert dit jaar de vijfde editie van de Werelddag van de Tapa www.diamundialdelatapa.es en staat ook elk jaar in voor de verkiezing van de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie. In 2020 werd de regio Murcia bekroond. In Spanje betekent eten samen delen, tijd doorbrengen met de familie, met vrienden of met collega's. Een eenvoudige manier om dit te doen is rond enkele tapas: deze kleine hapjes bij een glaasje lekkere wijn of een fris biertje. Overal kan je lekkere tapas eten: in een traditionele taverne, aan een terras langs het strand of in één van de nieuwe gourmetmarkten die het licht zagen in vele steden en voor een heropleving zorgden van oude vershallen die in verval geraakt waren.

Voor bijkomende informatie over de Spaanse gastronomie kunt u surfen naar toerismeportaal: https://www.spain.info/en/gastronomy-wine-tourism/

Print deze pagina

Newsletter